Zembla laat prestatieverschillen in kankerzorg zien

Het VARA tv-programma Zembla maakt onder de naam 'het kankerdoolhof' een uitzending waarin prestatieverschillen in Nederlandse ziekenhuizen op het gebied van zorg rond kankerpatiënten aan de kaak worden gesteld. Dit programma wordt uitgezonden op zondagavond 9 mei.
Een werkgroep onder leiding van de Leidse hoogleraar Cock van de Velde verrichtte op verzoek van het KWF onderzoek naar de kwaliteit van zorg rond kankerpatiënten. Het (vertrouwelijke) rapport is in handen van de radacteuren van Zembla. In het programma komt hij aan het woord: “De kankerzorg in Nederland is gemiddeld goed. Maar de spreiding is te groot. Er zijn forse uitschieters naar boven en naar beneden."
Oud-minister Els Borst, die op dit moment voorzitter van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) is, pleit voor openbaarmaking van de onderzoeksresultaten. “Waarom zouden alleen artsen mogen weten waar je moet zijn voor een blaaskankeroperatie of bij borstkanker? Daar heeft iedere Nederlander recht op.”
Zembla heeft de behandelingsresultaten van borst-, darm-, blaas- en slokdarmkanker in 2008 uitgezocht. Tijdens de uitzending worden de uitkomsten op de Zembla-website bekend gemaakt.
(Bron: Zembla)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol