Risico’s bevolkingsonderzoek borstkanker overschat

De risico’s van het bevolkingsonderzoek naar borstkanker worden overschat. Vooral de kans dat er op een foto een tumor wordt ontdekt die anders nooit tot klachten zou hebben geleid, is veel kleiner dan voorheen door critici wordt aangenomen. Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC in een publicatie in Epidemiologic Reviews.
Onnodig Vaak werd beweerd dat dat een derde van de kwaadaardige borsttumoren die door het bevolkingsonderzoek werd ontdekt nooit tot klachten zouden leiden. Deze overdiagnose zou er toe leiden dat veel vrouwen onnodig voor borstkanker behandeld worden. Volgens schatting van het Erasmus MC zouden in Nederland niet 1 op de 3, maar slechts 3 op de 100 borstkankers overgediagnosticeerd zijn.
Halveert Onderzoekers benadrukken dat het bevolkingsonderzoek naar borstkanker niet zonder risico’s is, maar dat de gunstige effecten van mammografie opwegen tegen de nadelen. Zo halveert het bevolkingsonderzoek de kans om te overlijden. In Nederland worden jaarlijks duizend sterfgevallen voorkomen.
(Bron: Erasmus MC)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol