Warmte verzwakt kankercellen

Onderzoekers van het Erasmus MC en het AMC hebben aangetoond hoe warmte-behandeling effectief is bij het bestrijden van tumoren. De warmte verzwakt de kankercellen, waarna andere behandelingen de cellen kunnen doden.
Beschadigen Veel antikankerbehandelingen (zoals bestraling en chemotherapie) zijn gebaseerd op het beschadigen van het DNA van de tumorcellen. Deze behandelingen werken beter als de tumor wordt opgewarmd tot 41-43 °C (hyperthermie). Tot nu was niet opgehelderd hoe het komt dat het verwarmen van de tumor een versterkend effect heeft.
Obstakel Lichaamscellen lopen voortdurend schade op door zonlicht of luchtvervuiling. De cellen kunnen alledaagse schade zelf herstellen, omdat ze over DNA-reparatiesystemen beschikken. Deze systemen vormen echter een obstakel bij behandelingen tegen kanker, omdat het daarbij juist de bedoeling is dat tumorcellen beschadiging niet herstellen en doodgaan.
Effect hypothermie Onderzoekers hebben nu ontdekt dat hyperthermie één van de reparatiesystemen uitschakelt, de zogenoemde homologe recombinatie. Als dit systeem niet optimaal werkt, lukt het (kanker)cellen niet de beschadiging veroorzaakt door radiotherapie of chemotherapie te herstellen en gaan gemakkelijker dood.
(Bron: Erasmus MC)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol