MRI van waarde bij screening borstkanker

De waarde van MRI als screening werd beoordeeld bij mensen met een erfelijke aanleg voor borstkanker in een groot Nederlands onderzoek.
Nederlandse onderzoekers publiceerden deze week een onderzoek naar de waarde van MRI als screening bij mensen met een erfelijke belasting voor borstkanker. Zij controleerden gedurende gemiddeld 5 jaar ruim 2000 vrouwen met een erfelijke aanleg voor deze aandoening. Bij hen werd eenmaal per half jaar een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en jaarlijks een mammografie en een MRI. Bij ongeveer 100 van deze vrouwen werd een borsttumor ontdekt. Met MRI bleek bij deze groep vaker een kwaadaardige borsttumor te worden ontdekt dan met mammografie. Dit gold overigens niet voor voorstadia van borstkanker (DCIS).
De auteurs concluderen dat bij vrouwen met een erfelijke aanleg deze screening bestaande uit lichamelijk onderzoek, mammografie en MRI zinvol is.
(Bron: Journal of Clinical Oncology)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol