Deodorant mag tijdens een bestralingsbehandeling

Borstkankerpatiënten hoeven tijdens een bestralingsbehandeling niet het gebruik van deodorant te staken. Een onderzoek dat begin november werd gepresenteerd heeft dit aangetoond.
Patiënten wordt vaak geadviseerd om geen deodorant te gebruiken als ook de oksels worden bestraald of dichtbij de oksels wordt bestraald. Dit werd gedaan, omdat verondersteld werd dat ook deze (huid)verzorgingsproducten de huidirritatie zou doen toenemen. Onderzoekers uit Canada presenteerden begin november tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Radiation Oncology een onderzoek, waarbij gekeken werd naar de relatie tussen gebruik van deodorant en de ernst van huidirritatie. Zij onderzocht de ernst van huidirritatie bij een groep borstkankerpatiënten die deodorant gebruikten tijdens de bestralingsbehandeling en vergeleken dit met de ernst van de huidirritatie bij een groep borstkankerpatiënten die geen deodorant gebruikten tijdens de bestralingsbehandeling. Er bleek geen verschil in de huidirritatie tussen beide groepen.
Op basis van dit onderzoek concludeerden de onderzoekers dat patiënten tijdens een bestralingsbehandeling deodorant niet hoeven te staken.
ASTRO 2010

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol