Roken vermindert effectiviteit chemotherapie

Van verschillende stoffen in sigarettenrook is bekend dat ze invloed uitoefenen op de bestanddelen van een chemotherapie. Deze stoffen hebben effect op de afbraak van de chemo-ingrediënten in het lichaam.
Blootstelling Op de afdeling Interne Oncologie van het Erasmus MC werd bovenstaande onderzocht. Bij 190 patiënten die een chemotherapie ondergingen met het bestanddeel irinotecan werd gekeken naar de aanwezigheid van de werkzame stof in het bloed. Bij rokers bleek de hoeveelheid werkzame stof SN-38 in hun bloed te hebben. Het verschil met de niet-rokers bedroeg maar liefst 40%.
Bijwerkingen Rokers bleken ook minder last te hebben van een bepaalde bijwerking, namelijk een tekort aan witte bloedcellen. Dit duidt erop dat deze chemotherapie bij hen waarschijnlijk minder krachtig werkte.
Falen therapie Van der Bol concludeert dat patiënten die roken tijdens hun behandeling, mogelijk een verhoogd risico lopen op het falen van de chemotherapie, doordat in hun lichaam irinotecan te snel wordt afgebroken.
(Bron: Erasmus MC)

Radiotherapie Nederland

patientenvoorlichting bestraling


selecteer hier en bekijk diapresentaties over radiotherapie (bestraling)Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation
© 2012 Marjan van de Pol