Hyperthermie betekent letterlijk 'verhoogde temperatuur', maar wordt gebruikt voor behandeling met warmte.

Bij een behandeling met hyperthermie wordt een tumor of een gebied waar tumor is verwijderd, verwarmd tot een temperatuur van 40 tot 45˚ Celsius. Een deel van de kankercellen gaat dood door deze temperatuurstijging, andere cellen worden gevoeliger voor andere behandelingen.
Er is vastgesteld dat hyperthermie zowel het effect van bestraling als van chemotherapie versterkt. Het wordt daarom aan genoemde behandelingen toegevoegd om het effect te verbeteren.

De combinatie-behandeling radiotherapie en hyperthermie wordt vooral toegepast
  • borstkanker met terugkeer van de tumor op de borstwand of uitzaaiingen in het littekengebied na een borstamputatie

In uitzonderlijke situaties wordt hyperthermie in combinatie met radiotherapie of chemotherapie ook toegepast bij andere aandoeningen. Voorwaarde is wel dat de tumor zich op een plaats bevindt die goed te verwarmen is.

De behandeling duurt ruim één uur. Meestal vindt de hyperthermie één keer per week plaats gedurende de periode waarin ook de bestraling of de chemotherapie gegeven wordt.
hyperthermie borstwand

hyperthermie behandeling bij een patiënt met borstkanker

Voor optimale effectiviteit is van belang dat de hyperthermie tegelijk met de chemotherapie en kort na de bestraling wordt gegeven.

De verwarming wordt door middel van elektromagnetische golven opgewekt, enigszins vergelijkbaar met een magnetronoven.
Bij oppervlakkig gelegen tumoren (zoals bij borstkanker) wordt één antenne gebruikt die over de tumor wordt geplaatst.
Bij blaaskanker en baarmoederhalskanker wordt gebruik gemaakt van een opstelling met meerdere antennes opgesteld rondom het onderlichaam. Deze opstelling maakt het mogelijk de opwarming binnen het lichaam te sturen en de plaats waar de tumor zich bevindt, optimaal te verwarmen.

hyperthermie-behandeling bij patiënt met baarmoederhalskanker


waar vinden deze behandelingen plaats?
Niet alle Nederlandse bestralingsafdelingen hebben de mogelijkheid tot hyperthermie. Indien een dergelijke behandeling van voordeel is kan het voorkomen dat de behandeling niet in het dichtsbijzijnde bestralingsinstituut plaats vindt. De behandelend radiotherapeut kan uitleg geven of hyperthermie in een specifieke situatie de voorkeur heeft.
hyperthermie onderlichaam
Laatste update
De inhoud van deze pagina is het laatst gewijzigd op 30 december 2011
Radiotherapie Nederland
KWF folder hyperthermie
bekijk de folder 'hyperthermie' van KWF Kankerbestrijding

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation Deze site voldoet aan de HONcode, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier
.© 2012 Marjan van de Pol