Radiotherapie is een van de drie meest toegepaste methoden om kanker te behandelen. De andere methoden zijn operatie en medicijnkuren (zoals chemotherapie en hormoontherapie).


röntgenstraling – de ontdekking
De eerste patiënten werden ruim een eeuw geleden behandeld met radiotherapie. Vier natuurkundigen zijn voor de mogelijkheden tot gebruik van straling van groot belang geweest. Henri Becquerel (1852-1908) ontdekte de natuurlijke radioactiviteit, het echtpaar Pierre (1859-1906) en Marie Curie (1867-1934) deed baanbrekend werk met radium. Gedrieën kregen ze voor dit werk in 1903 de Nobelprijs voor Natuurkunde. In 1901 werd de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde ook voor de ontdekking radioactiviteit uitgereikt.
Wilhelm Röntgen (1845-1923) kreeg deze onder-scheiding voor de ontdekking van de naar hem genoemde röntgenstraling, opgewekt in een bijna vacuüm buis waarin electronen door een zeer groot elektrische spanningsverschil werden versneld.
Stacks Image 248
Hij deed zijn ontdekking op 8 november 1895 en enkele weken later publiceerde hij zijn bevindingen voor het eerst.
In één van zijn eerste experimenten merkte Röntgen dat met deze straling doorlichtbeelden van het menselijk lichaam gemaakt konden worden, waarbij botten duidelijk te onderscheiden waren van omliggende zachte weefsels. Bijgaande foto toont een door hem gemaakte foto van de hand van zijn echtgenote.
behandeling huidtumor
Aanvankelijk werden vooral oppervlakkig gelegen aandoeningen behandeld. De eerste succesvolle behandeling met stralen staat op naam van de Weense arts Leopold Freund. Hij behandelde in 1896 een jong meisje vanwege een behaarde moedervlek.
In dat zelfde jaar begon Francis Williams in Boston te experimenteren bij patiënten met kanker. In 1901 publiceerde hij over de eerste (huid)kankerpatiënten die waren genezen door radiotherapie.
Laatste update
De inhoud van deze pagina is het laatst gewijzigd op 21 januari 2012
Radiotherapie Nederland
KWF folder radiotherapie
bekijk de folder 'radiotherapie' van KWF Kankerbestrijding

Wij onderschrijven de gedragscode van de Health On the Net Foundation Deze site voldoet aan de HONcode, die staat voor betrouwbare informatie over gezondheid:
Controleer hier
.

© 2012 Marjan van de Pol